Шефът на борда на директорите на Александровска болница проф. Димитър Буланов

...
Шефът на борда на директорите на Александровска болница проф. Димитър Буланов
Коментари Харесай

Работохолизъм отвъд закона - шеф в Александровска заема цели 5 длъжности

Шефът на борда на шефовете на Александровска болница проф. Димитър Буланов е изпълнявал пет длъжности по едно и също време. Това съобщи здравният зам.-министърът Димитър Петров в ефира на NOVA. По информация на " Капитал ", базирайки се на протокол в Търговския указател, Буланов е бил по едно и също време самостоятелен член и ръководител на борда на Александровска, за което е получавал заплащане, съветник на болничното заведение по цивилен контракт и чиновник на същата болница на трудов контракт, само че в неплатен отпуск. В допълнение професорът е декан на Медицинския факултет на Медицинския университет и учител в този факултет, а Александровска е университетската болница към него.

“Излезе, че проф. Буланов има правни отношения с болничното заведение. Има два контракта - един трудов и един цивилен. Това е проблем, тъй като той, като самостоятелен член, няма право да има трудови взаимоотношения с лечебното заведение. Договорът е нарушен по две точки ”, изясни Петров. По думите му е допустимо Буланов да бъде измамен под наказателна отговорност, тъй като  е попълнил декларация, че не работи в болничното заведение.

„ Дано да е от неведение. Това обаче не трансформира събитията. Твърде доста незнания и нелогични дейности на този съвет на шефовете се събраха ”, добави зам.-министъра.

Информацията бе изнесена след направената инспекция на Александровска. Вече ви разказахме, че доцент доктор Александър Оскар подаде сигнал до министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров за харчене на милиони с еднолични решения в Александровска болница в София. Той разкри, че е притискан да подписва протоколи за събрания, които не са се състояли. Именно в тях са взимани решения за милиони левове.

В края на предишния месец той подава молбата си за освобождение от Съвета на шефовете на УМБАЛ Александровска, а други трима лекари бяха привикани в деловодството да дават пояснения единствено няколко дни откакто застанаха зад апела да се обърне внимание на положението на здравното заведение.

Проверката на болничното заведение към този момент е реалност, а мнението след нея е цели 36 страници. „ Това, което е установено, е че изказванията, които изрече доцент Александър Оскар, са правилни “, съобщи зам.-министърът.

„ На него не са му предоставяни материали. Няма никакви документални следи от това. Нито е канен на съвещания на Съвета на шефовете. Взети са решения за заплащане на 23 млн. лв. без негово присъединяване ”, посочи Петров. „ Не мога да схвана тази непримиримост при тези нарушавания. Според мен тя е предизвикана извън - да не се допусне нов състав да влезе и да види какво е ставало в болничното заведение. При това, имам възприятието, че това не касае активността на последните двама изпълнителни шефове и на Съвета, а по-скоро на по-предишния изпълнителен шеф - Костадин Ангелов ”, сподели зам.-министърът.

Припомняме, че Ангелов беше шеф на Александровска болница до лятото на 2020 година. Тогава стана здравен министър на мястото на Кирил Ананиев, който пък подаде оставка в разгара на пандемията и стана финансов министър.

Чия обаче е отговорността за случая „ Буланов “?

Продължава на идната страница... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР